Tanah lapang

Selasa, 20 September 2011

Sejarah dan kehidupan

 Sudah lima hari di Penang, tempat aku memperoleh gelaran siswazah Universiti. Secara jujurnya, aku tidak gembira dan bangga dengan apa yang aku capai selama ini. Perasaan kosong sahaja. Orang lain bangga tapi mengapa tidak aku?Hahahhaha... Persetankan semua itu kerana itu adalah aku. 

Sepanjang lima hari ini aku gembira sebab dapat orang lain gembira walaupun apa yang aku rancang buat diri aku banyak yang aku tak dapat nak buat. Aku dah rancang macam-macam untuk aku lepaskan diri aku dari neraka kampung aku yang sangat membosankan dengan perangai dan sikap manusia yang keluarga aku duk sanjung sangat. Sorry, aku tak hormat langsung golongan manusia yang tidak tau apa sebenarnya erti ilmu di dunia ini.

Namun begitu, takdir sudah menentukan aku untuk terus begini. Untuk hanya gembirakan orang lain, jaga hati orang lain dan bersikap sama seperti orang lain supaya orang lain tidak kecewa dan berduka. Tidak mengapalah kerana aku dapat merasakan bahawa hidup aku hanya ditakdirkan untuk kecewa dan sentiasa bersabar sahaja di dunia ini. 

Aku cerita benda ini buat sebab mahukan perhatian namun aku tidak tau apa ruang yang patut aku cerita lain. Bukan sebagai diari peribadi untuk tatapan orang ramai namun sebagai panduan dan pengajaran supaya orang lain tidak menjadi seperti aku. 

Aku bukan anggap diri aku macam badut tapi Joker ini membuatkan aku sepertinya, walau senyum aku berdarah tetapi orang lain tetap gembira dan ketawa.

1 ulasan: