Tanah lapang

Khamis, 13 Januari 2011

Masih ada harapan buat mereka?

Sahaja ingin berkongsi,
buat tatapan dan renungan siapa yang sudi,
melawat ruang maya kendalian diri ini,
selamat datang ucapan diberi..

Dalam 2 hari ini, aku nampak banyak sangat betapa bodohnya segolongan manusia. Contohnya, macam semalam, masa aku dalam perjalanan balik dari buat PT( Latihan fizikal/senaman tentera/polis ) kat padang minden( USM tempat aku study sekarang), aku nampak satu kejadian yang paling akal aku yang cetek ni terima.
Ada bahalol( Sorry, aku tak boleh nak jadi sopan santun macam kawan-kawan aku. Aku rude boys...) nak langgar anak kucing yang terperangkap kat tengah jalan raya. Yang bagusnya, sekumpulan "Superhero USM" yang 24jam yang menjaga keselamatan USM yang bertugas petang tu, aku rasa nampak kejadian tu. Tapi tiada tindakan yang diaorang amik. Mentang-mentanglah yang pandu kereta yang nak langgar kucing tu perempuan.
Aku pun dengan tak pikir apa, ambik kucing tu bawak ke bilik. Aku buat macam tu bukan nak jadi hero, because in my narrow minded, being a hero is for the loser and I certainly not a loser. Being a hero in right situation. Ah! Lupakan hal itu kerana ianya sudah selesai.

Kembali kepada cerita asal, siang tadi semasa aku teman awek aku cari sekolah memandu, aku ditegur oleh seorang lelaki pertengahan umur. Meminta aku sedikit wang kerana ingin membeli makanan. Aku nak bagi pun aku takde duit sebab baru lepas isi minyak keta dan dalam keta aku tak simpan duit disamping aku dalam keadaan tergesa-gesa. Beliau mengatakan bahawa dia seorang bekas pesakit jiwa yang baru keluar dari hospital dan aku ditunjukan dengan kad pengenalan khas yang dikeluarkan oleh kementerian kesihatan malaysia.

Aku tengok dengan dompet dia yang kosong dan lusuh tu, aku rasa kesian sangat.. Aku rasa dia tak tipu sebab aku macam boleh baca dan agak samada orang itu siuman atau tidak dengan melihat cara renungan mata dia ( orang tak siuman atau pernah jadi tak siuman, mata mereka lain dari manusia normal. Pada pendapat akulah.). Kalau boleh aku nak sangat tolong atleast dia boleh dapat kerja supaya dia dapat meneruskan kelangsungan hidup dia. Dalam masa yang sama, aku pun terpikir, keluarga dia tak ada kew? Lainlah macam aku yang adik beradik tak ada...

Aku rasa orang macam ni patot dibantu berbanding orang rohingya yang hanyut ke malaysia dan suka tipu orang sana-sini. Bukan apa, apa yang ingin aku katakan ialah tentang mentaliti masyarakat Malaysia misalnya. Orang Malaysia mudah sangat paranoid dan salah sangka dengan golongan ini. Kononnya mereka merbahaya dan bahaya. Aku faham semua tu tapi kita nak biar ke golongan macam ni terkontang-kanting tanpa arah tuju? Keluarga dia dan anggota masyarakat macam kita ni? Mana tanggungjawab kita dalam membantu insan bernyawa yang sama seperti kita? Kepada korang duk memperjuangkan hak ketuanan dan istimewa orang melayu tu, yang aku jumpa semalam tu, dia berbangsa melayu dan beragama islam. Tolonglah dia!! Jangan duk julang keris kelangit, anak bangsa kita kebulur di sebalik bukit.

Korang nak tau? Pihak agama lain kalau diaorang tau ada golongan macam ni, diaorang akan segera bantu. Bukan sebab apa tapi atas sebab kemanusiaan. Manusia ni, bila dah termakan budi, dia akan dengan rela hati akan ikut siapa yang tolong dan bantu dia kat dunia ni dengan sekurang-kurangnya sesuap nasi. Dia orang melayu dan beragama islam, korang nak saudara seagama dan sebangsa korang murtad?

Ah! Cerita panjang pun tak guna. Cakap banyak pun bukan didengar sesiapa. Aku cerita bukan nak popular tapi aku cerita apa yang aku nampak di mata. Suka tak suka belakang cerita. Aku tak suka buang masa cerita pasal siapa dapat tender, sapa main bontot siapa, naik roket ke bulan meluaskan pandangan mata, siapa raja dan siapa hamba apatah lagi cerita pasal 1 Malaysia..Ikhlas dari aku insan biasa lagi hina.
Nak cari aku?
Remie Bin Ramli
Pelajar Ijazah pertama Tahun Akhir semester satu
Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan
Universiti Sains Malaysia.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan